Traditioneel
worstelen


Maradi 2012


Tillabéri 2010


Tahoua 2009


Dosso 2008


Agadez 2007


Zinder 1986

 


Lijst van finalisten
van de toernooien sinds 1975

 

 

DailyMotion Djerma cultuurclips

Djerma - Songhay cultuur:  Waffa haarvlechten (deel 2)

Waffa turuyaη, Waffa haarvlechten, deel 2
Het vlechten van het haar begint met het uitkammen en wassen van het haar.  Eerst behandeld Djamo het haar met een wat stroperige vloeistof. Deze saus is gemaakt met water en bladeren en wortels van een plant genaamd ganda foy of saus van de aarde. Daarna behandelt zij de haren met een soda-oplossing om de saus te verwijderen. Djamo eindigt de voorbehandeling met een massage met savon biyo (zwarte zeep). Terwijl de haren drogen, krijgen we te zien hoe de vrouwen zorg dragen voor het onderhoud van de lemen muren, die door verwering en erosie regelmatig opnieuw moeten worden ingesmeerd met een nieuwe laag leem. Terug naar het vlechten, de Comal (Tchomal) wordt beschouwd als de de architectonische pijler van de Waffa haardracht. Deze wordt in het  bijzijn van de klant gemaakt van een lap stof. De Comal wordt geplaatst midden op het hoofd. Soms worden hieronder amuletten aangebracht met verzen uit de koran. De kapster gebruikt boter (van koeienmelk) om de haren soepeler te maken en houtskoolpoeder om te voorkomen dat de vingers wegglijden bij het vlechten. Uiteraard beklaagd Djamo zich dat de jeugd wel de haren vlecht, maar niet weet hoe het echte Waffa vlechten moet.

Achtergrond informatie
Deze video is het tweede deel van de film van Ibrahim Labo Kalla met de titel "La tresse Waffa" gemaakt in 2006 in opdracht van Office de Radiodiffusion Télévision du Niger. De andere twee delen kunt u ook bekijken. De film is uitgebracht in de serie 'Alter metier' en is gemaakt in Niger. De lengte van de originele film is 25 minuten en de film is in oktober 2006 uitgezonden door RTBF 3. Het commentaar en de ondertiteling zijn in het Frans. De mensen in de film spreken Songhay-Kaado en Djerma. Dit tweede deel van film duurt  acht en een halve minuut.

La tresse Waffa (deel 1 tot 3)


Turuyaŋ, deel 1


Turuyaŋ, deel 2


Turuyaŋ, deel 3

 

Over de film
De film brengt op zeer eigen wijze in beeld dat de verzorging van het haar niet alleen bedoeld is om er mooi en verzorgt uit te zien, maar dat het een integraal onderdeel is van de cultuur [1]. We zien beelden van de markt en de rivier, beide essentieel onderdeel van de Djerma-Songhay beschaving. En we leren meteen dat de taal door verscheidene etnische groepen wordt gesproken. We krijgen ook de rol van de vrouw bij het onderhoud van het huis te zien. De lemen muren eroderen door de regen en moeten regelmatig opnieuw worden aangesmeerd. Maar bovenal krijgen we inzicht in de kunst en rituelen bij het vlechten van het haar, het waffa vlechten wel te verstaan. .

Fisherman: photo of fisherman throughing out his net.

De Wogo zijn een etnische groep die rond 1800 zijn komen wonen in het gebied tussen Ayerou en Tillabéri (Niger), vaak op de eilanden in de rivier [2, p.388]. Ze spreken het Songhay-Kaado, net als andere etnische groepen die in dit gebied wonen. Dit Songhay-dialect is grotendeels gelijk aan het Djerma en ook hun cultuur is grotendeels gelijk [2, p.360].

Meer informatie
[1]
Regina Paul. About Hair Braiding. ehow.com
[2] Jean-Paul Olivier de Sardan (1978) Marriage among the Wogo. In: David Seddon (ed.), Relations of production. Marxist approaches to economic anthropology.  Frank Cass and Company Limited, Oxon, pp. 357-388.

 

Cultuur


yeenandi


baŋawi


Turuyaŋ

 
 
 

 

       
 

Laatst herzien: 07 maart 2012